Hartcoherentietraining 

Hartcoherentietraining: op een gezonde manier leren omgaan met stress

Hartcoherentie is een wetenschappelijk gefundeerde ademhalingstechniek tegen stress die een minimum aan tijd kost (3X6min/dag). Het is voornamelijk zeer effectief bij stressgerelateerde problemen, burn-out, overprikkeling en hyperventilatie. De training omvat een traject van een viertal sessies in acht weken, die je bij ons zowel individueel als in groep kan volgen. Hierin leer je, door middel van ademhaling, meer innerlijke rust en veerkracht op te bouwen. Aan de hand van metingen via biofeedbackapparatuur, kan je meteen het effect van hartcoherentie dat je voelt in je lichaam meevolgen op een (computer)scherm. Een hartcoherentietraining volg je idealiter preventief en past in elke bewuste, gezonde levensstijl.


Onze hartslag wordt bepaald door externe omstandigheden, gedachten, emoties én onze ademhaling. Bepaalde zorgen en stress doen onze hartslag versnellen en zorgen ervoor dat er geen evenwicht is tussen spanning en ontspanning. De coherentie is zoek. Anderzijds kunnen leuke, aangename herinneringen de hartcoherentie bevorderen. Via onze ademhaling en vooral de focus erop kunnen we niet alleen ons hartritme maar ook onszelf opnieuw in evenwicht brengen.

Door ademhalingsoefeningen wordt het hartritme gelijkmatiger. Hartcoherentie betekent dat het versnellen en vertragen van onze hartslag op elkaar zijn afgestemd. Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Als we het in- en uitademen op een regelmatig tempo afwisselen slaat het hart op een coherente manier. Deze signalen worden doorgestuurd naar onze hersenen. Hierdoor produceert het lichaam minder stresshormonen, zoals o.a. cortisol, en meer ‘herstel’ hormonen, zoals DHEA. Dit laatste is een hormoon dat veroudering, geheugenverlies, depressie en vermoeidheid tegengaat. Op deze manier verhoog je je veerkracht ten opzichte van stress. Verder zakt de waarde van cholesterol in het bloed en verbetert het immuunsysteem.

​​​​​​​Een hartcoherentietraining kan je in Centrum ViZiT zowel individueel als in groepsverband volgen! 

Wens je meer info over de training hartcoherentie in groepsverband? 

Neem dan even een kijkje in het tabblad 'agenda'


image-380782-hartcoherentie_overgang-d3d94.jpg